Mälestise nimi Kolkja kalmistu

Mälestise tunnus

Vanausuliste kalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, ajaloolised hauatähised- ja hauapiirded, planeering, piire ja väravaehitis.

Kirjeldus

Kalmistu asub Kolkja külas, Kolkja kiriku kõrval. Kalmistu välispiirdeks on maakividest laotud 0,5 m paksune ja 1-1,4 m kõrgune müür. Lõunapoolsel küljel asuv uuem kalmistu osa piiratud traatvõrkaiaga. Punastest tellistest laotud historitsistliku kujundusega väravaehitist ehivad viis sepistatud tipuristidega torni ning sepistatud väravad. Väravaehitise juurest algav ida-läänesuunaline teerada jaotab kalmistu kaheks osaks. Mõlemal pool teed paiknevad tihedalt hauaplatsid. Kalmistul leidub korduvkasutuses olevaid vanausuliste metallist hauatähised ,mis on kaetud mitme värvikihiga. Vanausuliste matuste kõrval on kalmistul ka apostliku-õigeusu matuseid ja kaasaegse kujundusega hauaplatse. Kalmistul paikneb ajaloomälestis II maailmasõjas hukkunute ühishaud (reg-nr 4262).

Ajalugu

Kolkja küla on esmamainitud 16. sajandi lõpus, kui Eesti aladele tekkisid vanausuliste kogukonnad ja sellega saab seostada ka kalmistu rajamisaega. Teada on ,et Suure-Kolkja ja Väike-Kolkja vanausuliste kogudustel on ajalooliselt olnud ühine surnuaed.