Mälestise nimi Taagepera kalmistu

Ajaloolise mõisakalmistu tüüpiline näide.

Kirjeldus

Vana osa ümber maakivilaotis. Kalmistu lääneküljel põhjaosas juurdeloige-piirdeta. Kalmistu pohja ja lounaotsas väravad: kaks lubjatud voredeta kiviposti. Leidub sepis- ja valutähiseid, moned graniitsambad, üksikud sepisaiad. Kirdenurgas Erdelite matmispaik:. püramiidja katusega rajatis, nurkades kiviseinad, külgedel sepisaed kivitaldmikul. Sees kolm hauaplaati, viis valuristi. Kalmistu idaküljel keskosashuvitav hauaplatsi kujundus: ümbritsetud maakiviaiaga, idaküljel maakividest ja tellistest poolkaareline rajatis, tagaseinas orv tellistest laotud kaarega. Kalmistu vosast puhastatud.

Kalmistule on maetud perekond von Strykide kaks liiget ajavahemikus aastatel 1892-1912.