Mälestise nimi Ikoon "Ülestõusmine" ikonostaasil, 19.saj. lõpp (õli, puit)
Mälestise vana number 985-24

Mälestise tunnus

Ikoon on näidiseks vene õigeusu ikoonimaalis viimastel sajanditel levinud katoliikliku kunsti poolt mõjutatud maalistiilist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1973. a.

Materjal: õli, puit.
Dateering: 19. saj. lõpp
Mõõtmed: vm. 42,5 x 39,5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Ikonostaasi II reas (11).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kristuse ülestõusmisest kirjutavad Uues Testamendis kõik evangeeliumid (Mt 28, 1jj.; Mk 16, 1 jj.); Lk 24, 1 jj.; Jh 20, 1 jj.). Käesolev ikoon kombineerib erinevates evangeeliumides ära toodud kirjeldused. Ikooni keskmes on näha, kuidas võidukas Kristus heidab endalt surilinad. Temast paremal istub koopasuu eest kivi ära veeretanud ingel. All vasakus nurgas on hirmus maha langenud sõdurid. Need saatis Pilaatus Jeesuse hauda valvama, kuna Jeesus oi lubanud surnuist üles tõusta. All paremas nurgas on aga jünger, nähtavasti Johannes, kes samuti ehmatusest maha kukkununa jälgib sündmust. Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane