Mälestise nimi Ikoon "Püha Paraskeva", 19/20. saj. (õli, puit), nimbus, 19.saj. (valge metall, kullatud, graveeritud)
Mälestise vana number 14 III 6 a-3

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon on näidiseks vene õigeusu ikoonimaalis viimastel sajanditel levinud katoliikliku kunsti poolt mõjutatud maalistiilist. Samas kajastub siin Venemaa äärealade kunstile iseloomulikku arhailisust. Metallnimbus ning -kaelaehe lisavad ikoonile pidulikkust ja eripära.

Ikoon on varastatud 16/17. 10. 1991. a.
Muinsuskaitse alla on ese kunstimälestisena võetud tagantjärele, alates 1997. a.

Materjal: õli, puit, valge metall.
Tehnika: graveeritud, kullatud, õlimaal.
Dateering: 19/20. saj.
Mõõtmed: 31,5 x 26,7 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Püha suurmärter Paraskeva Pjatnitsa elas legendi kohaselt II sajandil keiser Antonius Piuse aegses Roomas. Selle pühaku on iseloomulik tema võrdkujulisus – ta sümboliseerib kõiki naismärtreid. Nimi “Paraskeva” tähendab kreeka k. “ettevalmistuspäeva”, “reedet”, viidates sellega Suurele Reedele, mil Kristus risti löödi. Lisanimi “Pjatnitsa” tähendab vene k. sedasama. Keskaegsel Venemaal, eriti 14. saj. Novgorodis oli Paraskeva hinnatud kui kodutööde ja nende eest vastutavate naiste kaitsepühak, aga ka reedese päeva kui kauplemise ja kohtupidamise päeva nimipühak. Paremas käes hoiab pühak risti kui ristiusu võidu sümbolit. Vasakus käes on pühakul avatud kirjarull, millelt võime lugeda usutunnistuse algussõnu: "Верую во единого Бога Отца Вседержителя творца неба и земли". Kaelas kannab Paraskeva setu naiste rinnaehet. Ikoon on varastatud 16/17. 10. 1991. a. Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane