Mälestise nimi Osula kalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Ajalooline matmispaik ühes tähelepanuväärsete hauamonumentidega.

Kirikuküla küla. Väravapostid 0,78 x 0, 95

Hooldatud, kasutusel, korras kalmistu. Jatsa: Kirjeldatud abihoone on tegelikult kabel koos väravaga. Kabel kahekorruseline, alumine korrus maakivist, ülemine puidust laudvooderdusega. Tornikiiver laastukattega. Kabeli fassaadil tellistest viil, tellistest ka ava piirded. Jatsal kirjeldatud ja mootudega väravaehitis asub mäe all ja on kas betoonist voi krohvitud, jalakäijate läbikäigud pole pealt kaetud kaartega, kaar ainult keskmisel käigul.

Ajalugu

Osula surnuaed on rajatud 1833.a kõrge mäe otsa. Kalmistu jaoks andis maa Prassipallu Sõmerpalu mõisahärra von Müller. Kalmistu peatee ääres on veel säilinud esimesed hauamärgid, mis on kivist välja raiutud.