Mälestise nimi Hoonete kompleks, kus aastail 1833-1877 elas ja töötas Friedrich Reinhold Kreutzwald

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

1790-93 ehitatud tüüpiline väikelinnaelamu.
Eesti kirjaniku ja arsti, kelle looming mõjutas tugevalt kogu rahvusliku liikumise aja vaimuelu, elu- ja tööpaik. Tema peateos, rahvaluuleaineist töödeldud rahvuseepos Kalevipoeg, sai eesti rahvusliku kirjanduse nurgakiviks.

Kirjeldus

Ühekorruseline kõrge poolkelpkatusega pikk puumaja. Ärklitubadega hoone otstel. Sissekäik ühes otsas. Esikust pääs saali, söögituppa ja sealt õuepoolsesse kööki, mille kõrval asusid magamistoad.

Ajalugu

Fr. R. Kreutzwald kolis majja 1833, 1881-91 oli maja üüril laulu ja mänguseltsi „Kannel” käes; 1910-40 tegutses majas Võru Eesti Käsitööliste Abistamise >Selts. 1908 oli krundil 2 elamut, kaks aita, kaks kuuri, tall, kelder ja pesuköök. 1941 maja riigistati ja kohandati Fr. R. Kreutzwaldi memoriaalmuuseumiks. 1961 ehitati ümber vana ait (aastast 1797) ja remonditi maja. 1979-88 toimunud restaureerimistööde käigus taastati interjööris 19.s. keskpaiga miljöö (sisekujundusarhitekti L. Pärtelpoeg)

Silja Joon, Sügisel võib külla minna. - Töörahva Elu. 25.08.1987
Siiri Toomik, Restaureerimisest Kreutzwaldi muuseumis. - Töörahva Elu. 10.09.1987