Mälestise nimi Tartu Püssirohukelder, 1768.-1778. a

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Linnakindlustus, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnakindlustus, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Püssirohulaona ehitatud võlvitud hoone on väheesinev sõjalise otstarbega 18. sajandi ehitise näide.

Kirjeldus

Ehitis koosneb eelkeldrist, selle taga asuvast peakeldrist, viimast kolmest küljest ümbritsevast koridorist ning õhušahtist, mis Tähetorni lähedal maapinnani ulatub. Põrandast nelja meetri kõrgusel algab teravkaarne võlv. Keldril on ainult üks välissein Toomemäe kirdenõlval.

Ajalugu

Püssirohukelder ehk laskemoonaladu valmis 1770. aastatel. Kelder on ehitatud Toomemäge liigendanud vagumusse. Ehituseks kasutatud tellised saadi keskaegse Maarja kiriku varemetest, mis ülikooli arhitekti J. W. Krause teatel selleks lammutati. Vagumuse täitmiseks saadi materjali ka piiskopilinnuse müüridest. Kindluse ehitustööde seiskumise järel kuulus aastatel 1778–1800 linnale. 19. saj algul anti muldkindlustuste ala koos keldriga ülikoolile. 1827. aastal rentis ülikool keldri õlletööstur Schrammile. 1896. aastal alustas ülikooli matemaatika-füüsika teaduskond seal maavärisemise ning magnetiliste nähtuste uurimist. I maailmasõja ajal evakueeriti keldris asunud instrumendid 1915. aastal Venemaale. Hiljem kasutati keldrit peamiselt juurviljalaona. 1982 avati kohvik-restoranina (sisekujundusprojekt Ü. Einasto); rekonstrueeritud 2000–2001 (projekt A. Roosaar).