Mälestise nimi Kliinikuhoone (hilisem kohtuhoone), 1806.-1841. a

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Ravihoone, Haiglahoone, Õppekompleks, Kliinikuhoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Mitu korda ümber ehitud hoone on tänaseks iseloomulik historitsistliku kujundusega kivimaja näide. Majal on säilinud osaliselt 18. sajandi, enamuses 19. sajandi I poole kehand-konstruktsioonid ja 19. sajandi kujundus.

Kirjeldus

Hoone räästajoonel ning korruste vahel on profileeritud karniis, akendel laiad krohvraamistused ja akende kohal rõhtsad karniisid; seinapinda liigendavad rustikas liseenid ja nurgarustika; keskteljel paikneva sissepääsu kohal on sepisrõdu.

Ajalugu

Lossi 17 hoones asus ülikooli kliinik, mille eelkäijaks oli 18. saj. lõpus ehitatud ühekorruseline kasarm-laatsaret. Ülikool sai lagunenud müüristikuga kasarmu endale 1805. aastal. Pilte sellest hoonest pole säilinud. Uue kliiniku projekti tegi J. W. Krause abiline J. G. Kranhals. Ehitustööd toimusid aastail 1806-1808. Uus hoone oli kahekorruseline, fassaadi liigendasid kolm risaliiti, mille pilastrid ulatusid peasimsist kõrgemale ja lõppesid viiludega. Hoones asus nn kliiniline instituut, mis koosnes meditsiini-, kirurgia- ja sünnitusabi kliinikust. See ehitis ei rahuldanud vajadusi kuigi kaua. 1819. aaastal sai ülikool korralduse riigiteenistuseks valitud arstiteaduskonna üliõpilaste ettevalmistamiseks. Aastatel 1820-1821 laiendati kliinikut ja ehitati keskmise risaliidi asemele viiluga kroonitud kolmas korrus. Tänase ilmse sai hoone aastail 1845-1847, kui ülikooli teenistuses olev arhitekt Karl Winkler koostöös Peterburi arhitekti Shudaniga ehitas kliiniku veelkord ümber. Kolmandat korrust laiendati, viil lammutati hoopis ja fassaad sai uue kujunduse. Alates 1995. aastast asub hoones Eesti Riigikohus.