Mälestise nimi end. Ülikooli kiriku hoone Jakobi 1, 1857-1860. a

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tartu Ülikooli kirik on väheesinev näide historitsistliku kirikuarhitektuuri varakristlikust suunast.

Kirjeldus

Sobitumaks tagasihoidlikult ansamblisse on kirik tornita. Eksterjööri mahuliselt liigenduselt varakristlikku basilikaalset arhitektuuri järele aimav hoone on historitsismile omaselt detailirohke: nurgaliseenid, korrustevaheline simss, portaali kohal kolmnurkviil, katusealune kaarfriis, kaartes paiknevad rosetid, avatäidete krohvraamistused.
Hoone siseruum oli ristküliku kujuline ümara apsiidiga saalkirik, mille külgedel jooksid korintose sammastega väärid. Saalil oli peegelvõlvlagi. Apsiidis olid altariseina asemel Nürnbergist tellitud apostlitega vitraažid (A. Düreri ja H. Memlingi apostlite koopiad).

Ajalugu

Kirik ehitati 1852 ülikooli kirikuna (arh Karl Rathhaus) olemasoleva peahoone taha. 1956. ehitati ümber neljakorruseliseks betoonvahelagedega raamatukoguhooneks (arh H. Kuvasto). Kuigi raamatukogu hoones enam ei ole, on vahelaed säilinud. Eksterjööri restaureerimine toimus 2006–2007.