Mälestise nimi Tartu Katoliku kirik, 1895-1899.a.

Menetleja: Tartu Linnavalitsus, Hanna Raadik

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

19. saj. lõpus neogooti stiilis ehitatud sakraalhoone iseloomulik näide.

Kirjeldus

Graatsilise ja kompaktse siluetiga kirikuhoone katus ja tornikiivrid on kaetud tsingitud valtsplekiga. Keraamilistest tellistest seintega hoonel on akendevahelised pinnad liigendatud tugipiilaritega. Ristikujulise põhiplaaniga ühelöövilise kirikuhoone altariosa on polügonaalse lõpetusega. Neljatahuline W-torn (asub tegelikult lõunas) ulatub osaliselt pikihoonesse. Neogooti stiilis raamistusega akende ülaosad on teravkaarsed, kaunistatud värviliste klaasidega. Interjöör imiteerib ühelöövilist võlvitud kirikut, seda liigendavad võlvitud lagedele iseloomulikud võlvkaared. Saali põrandat katab kiviparkett.

Ajalugu

Kirikuhoone ehitust planeeriti 1862. aastal, kuid ehitus lükkus edasi 1865. aastani. Hoone projekteeris arhitekt Wilhelm Schilling, kirikuhoone ehitus lõppes 1899. aastal.

- Vaikinud orel avab registrid

- Katoliku kiriku torni tipp sai tagasi oma kullatud risti