Mälestise nimi end. Tartu Saksa Teatrihoone Vanemuise 45a, 1914-1918.a.

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Meelelahutushoone, Teatrimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Klassitsistlike, heimatlike ja juugendlike mõjutustega hoone on silmapaistev näide 20. sajandi alguse teatriarhitektuurist.

Kirjeldus

Teatri peafassaad on polügonaalne, mille ees paikneb avar trepp. Fassaadi kujundavad sihvakad pilastrid stiliseeritud viljapeamotiividega kapiteelidel, kõrged ukse- ja aknaavad, väikesed ümarrõdud metallrinnatisega, risaliiti lõpetav kaarfrontoon segmentaknaga ja terviklikud girlandidega dekoor.
Hoones asub kaldpõrandaga teatrisaal rõdu ja loožidega, mida kaunistavad akantuslehed. Lavaportaali ümbritsevad akantusvööd ja pärlvööga kassetid. Seinapindasid kaunistavad pilastrid ja trafarettmuster. Saali ümbritseb puitpaneelidega kaunistatud ovaalne jalutuskoridor.

Ajalugu

Teater ehitati 1914-1918 Tartu Saksa Käsitööliste Seltsi aias asunud ajutise puust suveteatri põlemise järgselt. Teatri ehitamiseks toimus arhitektuurivõistlus, millele laekus 52 projekti. Esimese (arhitektid E. Hoffmann ja F. Schultze Berliinist) ja teise preemia (arhitekstid N. Vassiljev ja A. Bubõr) saanud tööde põhjal koostas projekti linnaarhitekt Arved Eichhorn. Kuni Teise maailmasõjani asus hoones saksa teater, hiljem aga teater Vanemuine.

Tartu Postimees 25.08.2014, Elina Randoja artikkel "Vanemuise väike maja näeb välja kui loss"