Mälestise nimi Vana-Kirepi mõisa karjakastell, 19. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Mälestise tunnuseks on kavatise plaanilahendus, säilinud algsed ehituskonstruktsioonid ja nende algupärane välisilme. Mälestis omab miljööväärtust mõisakompleksis.

Kirjeldus

Hooneterühma moodustavad kaks algselt omavahel tiibehitiste ja väravatega ühendatud pikka paralleelhoonet. Hooned on maakivist ja avade ümbrised laotud tellistest hambuvalt. Aknad kaetud lamedate tellissillustega. Hoonetel olid algselt laastukattega seintest kõrgemad poolkelpkatused, räästad üleulatuvad, kujundatud sarikajalgadega. Poolviilu kelbakolmnurkadel olnud lihtsad laudkarniisid. Katusekuju on ümberehituste käigus muudetud.

Vana-Kirepi mõisa karjakastelli kompleks on pärit 19. sajandist.