Mälestise nimi Altarimaal "Aita mind Issand", R.v. zur Mühlen, 19.saj. (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Muinsuskaitse alla võetud kui baltisaksa tuntud kunstniku altarimaal 19. sajandist

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1928 (reg. nr. 82: Klassitsistlikus stiilis altar ühes v. z. Mühleni maalitud pildiga Kristus ristil), alates 1981 – Võru rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 50

Meedia

Kanuti konservaatorite töö tulemusel jõudis Rõuge Maarja kirikusse tagasi altarimaal “Aita mind issand ”, 30.08.2018

Materjal: õli, lõuend.
Autor, valmistamise koht: Rudolf Julius von zur Mühlen
Dateering: 19. sajandi viimane veerand?
Mõõtmed: laius 183 cm, valgusmõõt (maaliava) laius ca 149 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tolmunud, määrdunud, tagakülg tugevasti määrdunud lubjapritsmetega, keskel (ca 30 cm allservast) rebend pikkusega ca 6 cm, veidi suurem rebend ülaosas paremal, ca 60 cm kõrgusel allservast rebend ca 28 x 13 cm (lõuendi tagaküljel külgeliimitud paik)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ristilöödud Jeesust Kristust tumeda pilvise taeva ja Jeruusalemma linnamajade taustal kujutav altarimaal,
altarisein oletatavasti 19. sajandi II veerandist (peale 1836), maali täpne väljavahetamisaeg ei ole teada (võibolla 1913 remondi ajal?). Maal avast tunduvalt suurem; võimalik kunstniku signatuur jääb altariseina varju.
V. Vaga. Kunst Tartus XIX sajandil. Tallinn, 1971, lk. 72: Mühleni maalitud on Kambja kiriku altaripilt (1888),, Rannu altarimaal (1890) Kristusega ristil, altarimaal Anna kirikus („Kristus ja Peetrus järvel kõndimas“) ja altarimaal Kemeri kirikus….
Rudolf Julius von zur Mühlen (1845-1913) - baltisaksa maalikunstnik, graafik, kunstiõpetaja.