Mälestise nimi Elamu Salme t 21, 1930. a

Menetleja: muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Marleen Mihkelson

Mälestise tunnus

Eugen Habermanni ja Herbert Johansoni projekteeritud Tallinna tüüpi maja, kuulub ansamblisse koos kõrvalolevate Salme tn 19 ja 17 hoonetega.

Kirjeldus

Korterelamu kuulub Salme-Kalevi-Graniidi tänavatega piirnevasse kvartalisse, mille planeerisid Eugen Habermann (1884-1944) ja Herbert Johanson (1888-1944) 1920. aastatel. Tegemist on ühega kolmest kõrvutiasetsevast, praktiliselt identse fassaadilahendusega hoonest. Puidust kivitrepikojaga elamu esindab nn tallinna maja tüüpi. Hoolimata projekteerimise ajast võib hoone arhitektuurset lahendust pidada hilisjuugendlikuks. Hoonel on rikkalik fassaadikäsitlus - analoogset fassaadilahendust on W. Salemann kasutanud ka kõrvalmajadel Salme 17 ja 19, ka mujal. Sellele on iseloomulik keskne, ümarnurkade ja kuppelkatusega eenduv trepikojaerker ja kaks kolmekandilist erkerit fassaadi kummaski servas, mille kohal paikneb mansardkorruse rõdu. Hoone dekoratiivsust rõhutavad trepikoja kitsad vertikaalsed aknad ja hammaskarniis, kuppelkatuse soomusplekk ning voodrilaudise dekoratiivsed vööd ja kalasabamuster I ja II korruse erkeriakende vahel. Hoonel on algne välisuks ja puidust aknaraamid.

Ajalugu

Korterelamu projekteeris insener W.Salemann 1931. aastal, hoone valmis aasta hiljem. 1938. aastal koostas arhitekt K. Tarvas (1885-1975) omaniku palvel ümberehitusprojekti, mille alusel ehitati välja senine pesukuivatuspööning ning mansardkatusealusesse ossa hoovi poole lisandus kaks korterit. Hoonel on välja ehitatud pööningukorrus.