Mälestise nimi Elamu Väike- Karja t. 1/ Sauna t. 1, 1924. a.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Juugendarhitektuuri ilmekas näide, esindab 19. sajandi ümberehituste perioodi Tallinna vanalinnas.

Mõlemad hooned esindavad juba hilist, klassitsistlike joontega juugendarhitektuuri.

Ajalugu

Väike-Karja 1/Sauna 1 kinnistu on kujunenud valdavalt 19. sajandi lõpuks mitmete väiksemate kinnistute liitmise teel, mis toimus läbi kogu sajandi õlletöösturitest perekond Pfaffide eestvõtmisel. 19. sajandil algab ka liitkinnistule kuuluvate hoonete suurem ümberehitus. Tollal asus kinnistul õlletööstus ja selle ruumid. 1912 omandas kinnistu ärimees G.Gutkin, kes kavatses rajada Tallinnasse esimese suurlinliku passaaži risti läbi kvartali. Soome arhitektide W.Palmqusti ja E.Sjöströmi suurejooneline projekt jäi puhkenud I maailmasõja tõttu siiski realiseerimata. 1914 valmis K.Burmani ja A.Perna arhitektuuribüroos valminud projekti järgi Viru 4 kaupluse ja kinoga üürimaja, samal aastal valmis ka Väike-Karja 1/Sauna 1 hoone. Hiljem liideti kinohoone Väike-Karja 1 kinnistuga. Ümberehitus (ja lammutus)tööd kinnistu sügavuses jätkuvad aga kuni II maailmasõjani. Kinohoone ehitatakse ümber kahel korral: 1931 ning 1939 esinduskinoks "Helios".

Asub Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal, eraldi kaitsevööndit ei kehtestata