Mälestise nimi Hageri vennastekoguduse palvemaja

Menetleja: Raplamaa nõunik, Andrus Rospu

Tüüpiline palvemajaks ehitatud hoone vennastekoguduse liikumise perioodist.

Kirjeldus

Rõhutatult ristkülikukujulise põhiplaaniga (14,6 X 30,6) hoone peamiseks osaks on suur saal, mis hõlmab kaks kolmandikku hoone mahust. Sellega liitub loodes kahe kambri, esiku ja roovialusega ümbritsetud väike saal. Hoone on suhteliselt õhukeste rõhkpalkseintega, mida katab väljast horisontaallaudis. Poolkelp roogkatus, räästapikendusega sissekäikude kohal hoone esiküljel.

Asub Kernu-Kohila maantee ääres, u 500 meetrit Hageri küla sildist lääne pool.

Ajalugu

Eesti mandriosa vanim vennastekoguduse palvemaja, ühe versiooni järgi ehitatud 1811.aastal. Arhiivi materjalidega tõendatavaks ehitusajaks tuleks siiski pidada aastat 1820, mil kohaliku pastori ettevõtmisel Mäeküla mõisa maadele rajatud palvemaja on mainimist leidnud. Vennaste koduse palvemaja rajamist 19. s alul Hageri kihelkonna keskusesse võib vaadelda, kui oma moodi püüdu sulandada ning teha koostööd ametliku luterliku kiriku struktuurist välja jääva, kihelkonna äärealale jääva Saku mõisa maadel juba tugevat kandepinda omava vennaste koguduseliikumisega.

Mälestis kaitsevööndi moodustan 50. meetrine ala mälestise väliskontuurist.