Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud
Mälestise registri number K8440

ümber maetud

Kirjeldus

Tähis eemaldatud. Säilmed 20.10.2022 ümbermatmise eesmärgil välja kaevatud. Leiti 15 punaarmeelase säilmed. 03.11.2022 ümber maetud Suure-Jaani Pihlaka pst kalmistule. Põhiplaanilt kolmnurkset platsi katab muru. Algselt matusekohta tähistanud liivatatud ala hakkab praeguseks hetkeks rohtu kasvama. Platsi piirab kahest küljest lehtpõõsahekk. Mälestise tähiseks on 0,5 m kõrgusel muldkehal paiknev graniidist mälestussammas.

(Kirjelduse koostas Anne Kivi 1999. aastal)

Ajalugu

2022.a. ümber maetud Suure-Jaani Pihlaka kalmistule. Köhleri tänava ja Ringpuiestee ristmiku juures asuvasse matmispaika on maetud 1941.a. Suure-Jaani piirkonnas hukkunud nõukogudes sõjaväelased.

Suure-Jaani II maailmasõjas hukkunute ühishaud:

Mälestise kaustas olevas ENSV Sõjakomissariaadi nimekirjas on kirjas 1 nimi: Diduk, Ilja Ivanovitš, reamees, hukkunud 14.07.1941 Järaveres. PS ENSV Sõjakomissariaadi nimekirjad on üle antud Riigiarhiivi (materjalid läksid Sõjakomissariaadilt üle Kaitseressursside ametile, kes need mõned aastad tagasi andis üle Riigiarhiivile)

1973. aasta kaitse alla võtmise nimekirjas on tehtud ühishaua nimetuse juurde märge, nagu oleks hauasammas püstitatud 1951. Vajab arhiivimaterjalidest üle kontrollimist, meil täpsemaid andmeid ei ole.
Toimikus sisalduvas Kultuurimälestise ülevaatuse aktis 1971. aastast on kirjas: 1941.a juulis langesid Suure-Jaanis 4 punaarmee ohvitseri, kes maeti alul linnakalmistule (järvepoolsesse madalamasse ossa). Hiljem on nad nõukogude korra ajal ümber maetud Köleri tn äärsele haljasalale. Ühtlasi maeti sinna ümber ka punaarmeelaste põrmud, kes langesid samal ajal Sürgavere tee ääres Raguni oja kaldal. Ümbermaetute arv ei ole selge. Nimesid teada ei ole.