Mälestise nimi Elamu fassaad ja historitsistlikud interjöörid Pikk t. 16/ Pühavaimu t. 1, 1876. a.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Korterelamu-ärihoone, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Väljapaistev historitsismi ajastu arhitektuuri näide Tallinna vanalinnas, kultuuriloolise tähtsusega objekt.

Kirjeldus

Kolmekorruseline neorenessanss stiilis kivimaja, ehitatud ümber algselt keskaegsest kolmnurkviiluga elamust. Uue hoone projekteeris arhitekt N. Thamm sen 1876.aastal. Pika ja Pühavaimu tänavate nurgal asuv hoone esinduskülg on sümmeetriline otsafassaad volüütraamistuses segmentfrontooni ja korrusekõrguse ärkliga. Külgfassaade ilmestavad vuugitud liseenid ja dekoratiivkonsoolidel rõdud. Esimesel korrusel kohvikuruumides taastatud vitraažiga lagi, puitpaneelid seintel, peeglid ja müügiletid. Ülemistel korrusel säilinud historitsistlikud interjöörid uste, parkettide ja stukk-dekooriga.

Ajalugu

Praegune Pikk 16 kinnistu koosneb vähemalt kahest ajaloolisest krundist, kus keskajal asus mitu hoonet. 1412 võttis nurgakinnistu omanik, jõukas kaupmees ja bürgermeister Gert Witte endale kohustuse tänavaristmikule ulatunud osa lammutama. Säilitatud osale ehitati ette uus fassaad, mille petikutega liigendatud fassaad on loetav ka Inseneride Komando tänavafassaadide ülesjoonistustel 1825. aastast. Hoone allesjäänud osa kasutati valdavalt aidana, kuid seal asusid ka erinevad poed. 18. saj lõpuks on endine ait ehitatud ümber elamuks, seejuures tegutsemist jätkavad ka poed. 1875. aastal ostis nii selle kui naaberkinnistu kondiiter Georg Johan Stude, kes lasi 1876. aastal arhitekt n.Thamm seeniori projekti järgi ehitada liidetud kinnistule suure historitsistlikus stiilis hoone. Lisaks fassaadile on säilinud ka historitsistlik interjöör I korrusel, kus kuni nõukogude perioodini tegutses kuulus Stude kohvik. Kohvikukultuuri kannab edasi kohvik Maiasmokk.

- Päeva pilt : Maiasmoka maja sai uue fassaadi