Mälestise nimi Tallinn-Väike jaamahoone, 1901. a

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Jaamahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ilmekas näide historitsistlikust raudteearhitektuurist, moodustades ühtse ansambli teiste Tallinn-Väike raudteejaama hoonetega.

Kirjeldus

Jaamahoone on 2-korruseline tahutud paekivist maja, mille arhitektuuris peegeldub 19.sajandi lõpule ja 20. sajandi algusele omane kroonulikkus. Jaamahoone raudteepoolne esifassaad on kesktelje suhtes sümmeetriline. Liseenidega esile toodud keskosas on kolm ootesaali viivat ust ning nende kohal viilaktusest eenduv historitsistlik frontoon, mille viiluväljal ümar nišš. Sarnased frontoonid on ka hoone mõlemal otsafiilul ning Juurdeveo tänava poolsel tagafassaadil seinapinnast eenduva keskrisaliidi servades. Punastest tellistest on laotud uste- ja aknaraamistused ning karniisid. Seina- ja nurgaliseenid on raidkividest. Jaama ees oli perrooni kohal pikk puidust varikatus, mis lammutati 1969. aastal raudtee rööpmete vahetamise käigus. Hoone esimesel korrusel oli avar ooteruum koos piletikassa ja jaamaülema ruumidega. Ootesaali kõrval asus puhvetiruum. Teisel korrusel asusid ametiruumid. Erandlikuks teeb hoone planeeringu mõlema trepikoja II korruse podestidele ehitatud WC ruumid. Hoone interjööris on säilinud kaks kivitreppi käsipuu ja rinnatisega, uksed, aknaraamid, ootesaali kiviplaatidest põrand ja laestukk, plekkahjud, ooteruumi kahhelahi, laudisest seinapaneelid ja ootesaali toolid.

Ajalugu

Tallinn-Väike (saksa keeles Reval-Kleinbahnhof), vanadel kaartidel ka Tallinn-Peajaam (vene keeles Ревель-Главное) ja Willjandi Peawaksal (saksa keeles Felliner Hauptbhf) on raudteejaam Tallinnas Kitsekülas. Jaamahoone ehitati aastatel 1900-1901 juurdeveoraudtee Tallinna pearaudteejaamaks. Hoone projekti autor on teadmata. Tallinn-Väike raudteejaama ansamblisse kuulub lisaks peahoonele veel teetööliste riistakuur, pagasiait, kelder ja veetorn, mis kõik on ehitismälestistena kaitse all.

Allikad

Tallinn-Väikse raudteejaam. Vikipeedia.[www] http://et.wikipedia.org/wiki/Tallinn-V%C3%A4ikse_raudteejaam (12.01.2015)