Mälestise nimi A/s Franz Krull masinatehase malmaed, 1931. a.

Menetleja: Inventeerija, Triin Talk

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Rajatis, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

20. sajandi alguse esindusliku juugendstiilis piirde hea esindaja. Kuulub endise A/S Franz Krulli masinatehase võrdlemisi tervikuna säilinud hoonetekompleksi.

Kirjeldus

Ornamentaalselt lahendatud metallist võresepis kaetuna profiilplekiga vaheldub umbes 2,5 meetri kõrguste malmist valatud postidega. Väravaposte kroonivad käbi kujulised ovaalsed munad.

Ajalugu

1860 - aastatel hakkas Venemaal laienema viinatootmine (uued aktsiisiseadused). Fr. Krull tuli Eestisse 1864. aastal ühe viinavabriku sisseseadeid tootva Saksa firma monteerijana.

5 m aia kabariitidest.