Mälestise nimi Elamu Idakaare t. 3, 1910. aastad

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise tunnus

Silmapistvalt hästi säilinud, 20. sajandi algul ehitatud suurte esinduskorteritega uusklassitsistlik, Nõmme vanemale osale iseloomulik, elumaja.

Kirjeldus

Kahekordne juugendlik elumaja, mille fassaadid on hästi säilinud nii laudise, dekoori kui ka avatäidete osas. Eeltoodust on silmatorkavamaks sambamotiiviga püstpiilarid. Samuti on hästi säilinud ka algne valtsplekiga kaetud katus, millel omakorda asuvad katusepealsed rennid. Olemasolevad aknad on suuremalt jaolt algsed, hoovipool on paar asendatud vanade eeskujul, osadel akendel on säilinud ka õhuaken. Katuse tänavapoolsel viilu harjal on taastatud tuulelipu varras. Hoone paikneb krundi tänavapoolses osas ning sellele on juurdepääs Idakaare tänava poolt.

Ajalugu

1910. aastal rajatud hoone oli esialgu ühekorruseline. 1928. aastal esitas Johannes Pürn (1895–1942) linnavalitsusele taotluse ehitada majale peale teine korrus ja lisamaht. Maja projekti autoriks on T. Gutmann.

Nõmmik, O. (2012) Põhiprojekt. Idakaare 3. TKVA Toimik N9-8003