Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse garnisoni üleajateenijate elamu Kopli t. 78, 1915. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

20. sajandi alguse kroonuarhitektuuri silmapaistev näide, arhitekt Aleksandr Jaroni loomingu näide

Ajalugu

arhitekt Aleksandr Jaroni 1909. aastal valminud projekti järgi ehitatud madalama astme üleajateenijate elumaja. Nn Punased kasarmud olid 1915.a Peeter Suure Merekindluse garnisoni üleajateenijate elumajad. Suur kolmekorruseline keldriga kasarmu tüüpi planeeringuga hoone. Pikliku põhiplaaniga hoonel on neli trepikoda. Fassaadidel on trepikojad ja sissepääsud markeeritud II ja III korruse rõdude abil. Rõdude konstruktsioonid toetuvad ümarsammastele. Foone fassaadid on rikkaliku dekooriga: dekoratiivne paesokkel, liseenid, karniisid, frontoonid ka ehisväljad. Krohvitud pinnad vahelduvad korrektse dekoratiivse vuugiga tellislaoga. Enne II maailmasõda hoones oli sõjaväekasarm.

Erika t 2 krunt