Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse Pääsküla positsiooni rooduvarjend nr. 6, 1913-1917. a.

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarhoone, Varjend, Ehitiste liigid, Militaarhoone, Varjend, Eluvarjend, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Kirjeldus

Rooduvarjendi/blindaazi fassaadi pikkus ca 45 meetrit, laius ca 9 meetrit; süvendi pikkus ca 90 meetrit. Betoonlagi on ca 2,5-3,5 m paks, sama kõrged on enamasti ka siseruumid. Fassaadi ette ca 4 m laiusesse süvendisse laskub mõlemalt poolt kaldtee. Betoonkehandi ja süvendiseina vahe on täidetud puistematerjaliga, mille väljavarisemise vältimiseks laoti fassaadi kõrvale kivimüür.Blindaaz kerkib maapinnast ca 2 meetrit. Maapealne lagi kaetud veekindla kihiga (asfalteeritud tõrvapapp).

Ajalugu

Peeter Suure merekindlus - kaitserajatised ümber Tallinna, tähtis lüli Peterburi kaitsesüsteemis. Üldprojekt 1911, ehitamise algus 1913. Koosnes mere- ja maarindest.Pääsküla paekõlvikul asus kaitsepositsioon nr 6, kuhu ehitati 6 suurt blindaazi. Ühes asus väike elektrijaam. Omavaheliseks ühenduseks kaevati 1200 sülda tunneleid, mis jäid vooderdamata. Betoonist varjendite sissepääsud ehitati põhimõttel, mis välistas mürsukildude sattumise siseruumidesse. Uksepiidad ja uksed tehti rauast. Varjendite siseruumide paigutus oli kõigil taotluslikult erinev. Koridorist suundus käik ühendustunnelitesse. Rooduvarjendid mahutasid ca 120 meest.