Mälestise nimi C. R. Jakobsoni tn 10
Mälestise registri number 27010/4

Kirjeldus

hekorruseline elamu paikneb otsafassaadiga Jakobsoni tänava joonele. Ristkülikukujulise põhiplaaniga hoone pikifassaadil on lai koda. Koja sokkel betoon, fassaadil kitsas laudis. Hoovifassaadil liitub keldri tambur. Põhimahu fassaade katab lai rõhtlaudis, seina alaosas vööna kitsas püstlaudis. Sokkel on puhasvuuk kivi, krohvimata. Viilkatus kaetud eterniitplaatidega, katusel uuem korstnapits ning viilkatusega vintskap. Tänavapoolsel otsaviilul väikesed kant- ja rombaknad. Hoovipoolsel otsaviilul on kitsas uuem püstlaudis. Aknaraamid enamuses kaasaegsed. Hoovis on pesukääk ja kuurid kokku ehitatuna. Tegemist on ristkülikukujulise põhiplaaniga abihoonega krundipiiril. Hoonel on eterniitplaatidega kaetud pultkatus. Hoonel on savitellistest tulemüürid ning pesuköögi maht. Pesuköögi korstnapits asetub tulemüürile. Muus osas on hoone laudseintega, järjestikku kuuriuksed. Ustel latthinged. Hoone ülaosa on tõstetud, fassaadil rõhtlaudis, otsaviilus luuk.

Ajalugu

Ajalooline Uuslinna krunt VIII, hilisem 140. 1832. aastal kuulus krunt parkal Emmerlichile, 1936 ja 1940.-ndatel on omanik Elmar Kert. 1994. aastal tagastati õigusvastaselt võõrandatud vara Koidula Joost´ile. 1940.-ndate aastate hindamisaktis on hoone ehitusaastaks märgitud 1875. Keldrikorrusega elamu soklimüüritis on maakividest, seinatarind palk, katus savikivi. Fassaadid kaetud laudvoodriga, siseseinad krohvitud ja tapetseeritud, laed krohvitud, põrandatel õlivärvitud laud. Ahjud-pliidid lihtpott. Põhimahule lisandub laudseintega trepikoda. Hoovis on tellisseintega kuur ja pesuköök. 1952. aasta inventariseerimisjoonistel on elamul põhikorrusel neli tuba ja üks ühiskasutatav köök. Esifassaadi küljes piklik koda kahe sissepääsuga. Pööningul üks tuba. 1989. aasta inventariseerimisjoonistel on koda ümber ehitatud ja küttekehasid muudetud.

Jakobsoni tn 10 kaust, EAA.M-909.1.12669.