Muinsuskaitseala krundi nimi Karja tn 21
Muinsuskaitseala krundi number 27013/6

Inspekteerimised

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise kirjeldus

Hoone kirjeldus: pikk kahekorruseline hoone on algupärasema välisilmega, kui mitmed heas korras naabermajad. Hoone alumine korrus on paekivist ja krohvitud nagu ka ankurdatud tulemüür loodeküljel. Maja teine korrus on palkidest ja kaetud laudisega, mis ei ole algne. Maja algupäraste akende-uste puhul tekib küsimus, on need tõesti rajamisaegsed või hilisema (tõenäoliselt NL-aegse) restaureerimistöö vili. Ilmselt võibki tegu oli pigem viimase variandiga. Päris algsed võivad olla pigem mitmed sepisdetailid (väravad jms) ja korstnad(?). Hoonet ehib tänavakülje keskosas katuseservale asetatud saelõikeline puitpitsiline-konstruktsioon. Võib-olla on detailiga markeeritud endisaegset hoonemahtu. Maja tagaküljel asub ilmetus seisukorras osaliselt betoonist osaliselt tellistest kõrgem trepp. Selgelt tajutav on terviklik restaureerimiskontseptsioon. Iga detail toetab kavandatud püüdlust, lõpptulemus on üpris veenev. Maja on olnud kasutuses nii kaupluste, vabaaja veetmise kohana, kui toitlustusasutusena. Needsamad funktsioonid on hoonel tänaselgi päeval.
Kinnistu
Avarale kinnistule jääb (põhjaküljel) arhailine palkidest abihoone (hetkel pole kasutuses). Juurdepääs hoovi on nii põhja- kui lõunaküljelt. Krundi idapoolsel küljel täheldatav kõrghaljastus.