Mälestise nimi Karja tn 24
Mälestise registri number 27013/65

Seisund: restaureerimisel

Inspekteerimise kuupäev: 01.11.23

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise kirjeldus

Hoone kirjeldus: 17. saj II poolel asus siin kandis linna hospidal ehk vaestemaja, mille asemele ehitati 1779. aastal Uuemõisa mõisniku Maydelli käsul niinimetatud Laatsareti kõrts, mida aga peagi hakati hüüdma Haki kõrtsiks. Maja lammutati maailmasõja järel. 19. saj lõpul kõrtsi pidanud Leopold Holmberg järglased lasid 1907. aastal ehitada kahekorruselise hotelli Central (Tsentraal), kus paiknes nõukogude perioodil kunstikool. 2003. aastal avati neis ruumides sobivalt Evald Okase muuseum /.../ Vanameistri laste ning lastelaste loodud muuseumis eksponeeritakse kogu klassiku loomingut ning sageli toimuvad siin ajutised näitused ja töötoad. Ajastule tüüpiliselt kaunistavad pooles osas puithoonet vertikaallaudisega vahevöö, saelõikelised sarikaotsad ja ehispenn frontoonil. Maja esimese korruse liigendavad seinapinnast veidi eenduvad liseeni- või lihtsustatud pilastrimotiivid. Säilinud on keskmisest uhkemad ja kõrgemad korstnad, Evald Okase maalitud on maja valgmikuga tiibukse tahvlid ja kõrvalukse kohal olev paneel. Maja tagaküljel eenduv ühekorruseline maht on ilmselt NL-aegne. Kõik maja aknad on stiiliühtsed ja puidust, uksed on eritüübilised ja valdavalt NL-aegsed. Maja on aktiivses kasutuses muuseumina.
Kinnistu
Hoone paikneb võrdlemisi avaral kinnistul. Maja tagaküljele jääb pisike asfalteeritud plats. Maja tagaseina vahetus ligiduses kasvab kaks hiiglaslikku vahtrapuud. Osa hoovi pinnasest on üles küntud(?). Vähesel määral esineb hoovi tagaküljel ka ilupõõsaid ja –puid. Krundi lõunaküljel on plekk-katusega seinteta varjualune.