Mälestise nimi Saue tn 9 // 9a
Mälestise registri number 27013/116

Paikvaatlused

Seisund: restaureerimisel

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Kirjeldused(1)

Kirjeldus

Krohvitud soklil ühekorruseline viilkatusega korteritega puumaja. Originaaldetailidest on säilinud laudis tänavaküljel, üks krohvitud karniisiga korsten ja üksikud vanad arhailised mullidega aknaklaasid. Väljast on maja värvitud roheliseks, nurgapilastrid ja akende piirderaamid konsoolidel sandrikega on kollased. Maja tagaküljel on vaatepilt ebaühtlasem hilisemate hoonemahtude, avatäidete ja lihtsakoelise laudvoodriga. Rajatud 18. sajandi viimasel veerandil kivimajana, ehitas selle 1870-1871. aastail ümber puust elumajaks ehitusmeister Johan Berg. Kinnistu läänekülg piirneb vana ja väärika paekivist majandushoonega, mille kehvapoolne müüristik vajab kindlustamist ja fassaadil esinevad iseloomuga detailid konserveerimist. 1862. aastast tänapäevani kuulub kinnistu Maria-Magdaleena apostliku- õigeusu kiriku omandusse. Kõne all on olnud elanikuta jäänud hoovimaja Saue 9a, kohandamine metropoliidi suveresidentsiks, ent tänaseni pole töödega alustatud. Siin tasub tähelepanu pöörata profiilsetele laiadele voodrilaudadele, akende dekoratiiv-raamistikule ja nende kuuesele ruudujaotusele. Eterniitkatuse all on säilinud vana laastukatus. Ohuks konstruktsioonile on mööda fassaadi roniv metsviinapuu. Kinnistu õuel on säilinud vana paekivikaev. Saue 9 on asustatud tegusate üürnike poolt, kes hoolivad oma elukeskkonnast ja tunnevad muret hoonete seisukorra ja ebaselge tuleviku pärast.