Mälestise nimi Suur-Lossi tn 12 // 12a
Mälestise registri number 27013/123

Paikvaatlused

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Mälestise kirjeldus

Tänavajoonest eemal paiknev 19. sajandi I poolest pärinev puidust korterelamu. Hoone efektset ja võrdlemisi algupärast välisilmet varjutavad üksikud sobimatud plastikaknad(?). Säilinud on hoone detailsete ehiskonsoolidega aknakarniisid, klaasitud eeskoda ja rõdu. Mitmed vanemad aknad ei pruugi olla siiski rajamisaegsed, samuti uksed. Hoonel on piirkonnale iseloomulik kitsas ja väljaulatuv karniisijoon ja kaaraken viiluväljal. Säilinud on kolm vanemat keraamilistest tellistest korstnat. Hoone on liigendatud nii kõrguses, kui laiuses. Hoone ja seda ümbritsev õu moodustavad hubase atmosfääri, miljöö, mis on Haapsalu muinsuskaitsealale iseäranis omane. Edaspidistel korrastustöödel kasutada traditsioonilisi ehitusvõtteid ja -materjale. Hoiduda sobimatute plastikakende paigaldamisest!