Mälestise nimi Vee tn 13
Mälestise registri number 27013/227

Paikvaatlused

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Mälestise kirjeldus

Haruldane linnapoolsel küljel rafineeritum, ühekordne katusealuste ruumidega hoone, mida kaunistab „puitpits“, õrnalt pitsilised plekist varikatused ja püstlaudis-vahevöö sokli kohal. Eriti efektne ja kaunis on maja aga merepoolselt küljelt, kus hoone põhiosa mõlemast nurgast sirutuvad diagonaalselt ruudukujulise põhiplaaniga rikkalikult kaunistatud hoonemahud. Hoonel on valdavalt puitaknad, kusjuures merepoolsetel eenduvatel osadel on need kindlasti algsed. Uued aknad on algsete akende raamijaotusega ning paigaldatud katusealusele osale, samuti põhja- ja lääneküljele. Laiad vintskapi laadsed mahud ida- ja lääneküljel on ilmselt hilisemad lisandused(?). Märkimata ei saa jätta lõunapoolse külje eenduva osa sissekäiku, millel on vana, rikkaliku kaunistusega plekist varikatus ja algne tahveluks. Lääneküljel on NL-aegsed uksed. Majal on uus, värvimata valtsitud plekist katus ja vihmaveesüsteem. Tegemist on väga väärtusliku hoonega, mis pole küll eraldi mälestisena kaitse all, kuid väärib sellegipoolest väga hoolikat kohtlemist. Remonditöid tuleks teostada kooskõlastatult ja üksnes traditsiooniliste ehitusvõtete ja -materjalidega.