name Kesklinna linnaosa, Falgi tee 6 // Toompuiestee 18

Inspekteerimised

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Mälestise kirjeldus

Hoone on paekivist vundamendiga, kellerdatud 2-põhikorruse ja katusekorrusega rõhtpalkehitis. Hoovipoolne veranda on ehitatud puitkarkassseintega, samuti on karkassseinad hilisemad mittekandvad vaheseinad. Vahelaed on puittaladel.

Mälestise ajalugu

Toomgildi olderrmanni Falck’i järgi nime saanud praegune Falgi tee rajati 1856/57 Eestimaa kubermangu maamõõtja Johann Heinrich Schmidt’i 1852.a. koostatud kava kohaselt koos Komendandi tee ja Toompea tänavaga Toompeaga otseühenduse loomiseks. Planeeritud maa-alad tükeldati ja anti ehitskruntidena obrokirendile. Toompuiestee, mis 1882.a-ni kandis nime Kastani Promenaad, äärde hakkasid kerkima esinduslikud elamud. 1876 ostis Toompuiestee ja Falgi tee nurgal asuva krundi linna käest Eugen Erbe.
Esinduslik puitelamu ehitati 1881. a. kaupmees Blumwerki tellimisel, kes oli samal aastal krundi omandanud. Hoone arhitektiks on baltisaklane Rudolf-Otto von Knüpffer (1831-1900), Väike-Maarja pastori Georg Magnus von Knüppferi poeg, kes õppis Peterburi Kunstiakadeemia ehituskoolis ning kellest sai 19. sajandi olulisemaid Eestis töötanud arhitekte – tema tööde hulka kuuluvad muuhulgas ka Haapsalu kuursaal, Balti jaama vana peahoone, Tallinna Vene Seltskondliku Kogu hoone (praegune Tallinna Keskraamatukogu Estonia pst 8) ja palju teisi hooneid erinevates Eesti linnades.
Toompuiestee 18 / Falgi tee 6 hoonele sarnane tol ajal moodne esinduslik nurgalahendus on ka 1881.a. tema poolt projekteeritud Demini kaubamajal Viru tn ja Vene tn nurgal. 1852 a. kuni surmani töötas Knüpffer Tallinnas kubermangu ehitusvalituses erinevatel ametikohtadel. Knüpfferi projektid on kõik akadeemilises, väga kaunilt ja filigraanselt väljajoonistatud ja läbitöötatud laadis, nii nagu tookord arhitekte projekteerima õpetati. Ka kaupmees Blumwerki elamul on läbitöötatud, esinduslik, rikkaliku puitdekooriga fassaadiga. Algsel projektil on esitatud tüüpkorruse plaan, kus on näha, et korrustel on eraldi korterid, kuid on need on sisetrepiga ühendatud. Fassaadi esinduslikum pool peasissepääsuga paikneb Falgi tee pool, Toompea pool on veranda vaatega aeda. Köögipool jääb põhja poole.
1907 läks hoone kaupmehe pärijate kätte, 1920 omandas selle Gustav Pihlakas, 1930 ostis hoone enampakkumiselt Pikalaenu pank. Nõukogude ajal hoone natsionaliseeriti ja jagati hulgaks väikesteks korteriteks, mida ehitati järgnevate aastakümnete jooksul mitmeid kordi ümber. 1990-ndate lõpul ehitati hoone ümber büroodeks, misjärel seisis aastaid kasutamata. 2016-2018 hoone restaureeriti ja taastati korterelamuna OÜ Majaprojekt projekti järgi.