Mälestise nimi Pikk tn 19
Mälestise registri number 27012/229

Paikvaatlused

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

Mälestise kirjeldus

Endine pastoraadimaja ehitati 20. sajandi alguses. Krunt on juba ammusest kuulunud kirikumaale. Esimene pastoraadimaja kerkis krundile 1770. aastal. 19. sajandi vältel seisis krundil praeguse hoone kohal ligi poole väiksem puidust pastoraat. Krundi idaosas oja kaldal seisis kaks puitmaja – lääne pool oja leerimaja ja ida pool elumaja. Need hooned lammutati pärast maailmasõda. 20. jaanuaril 1900. aastal otsustas kirikukonvent vana pastoraadihoone lammutada ja ehitada uue. Projekti koostamiseks pöörduti ehitusmeister F. Modi poole, kes ka vastava projekti koostas. Projekti kohaselt pidi uus hoone kerkima tänava äärde, vana pastoraadi kohale. Põhjapoolses otsas kattus uus hoone oma mõõtmetelt endisega, juurde tuli ehitada uus vundament lõuna suunas. Vana pastortaat lammutati märtsis 1901. Ehitus käis 1901. aasta ja 1902. aasta alguses. Töid juhatas F. Modi ise. 1902. aasta veebruaris sai maja valmis, hoone pidulik pühitsemine toimus 28. märtsil 1902. 1935. aastal muudeti esifassaadi: kõige põhjapoolsema akna asemele tehti juurde teine uks. Nüüd saadi siit pääs ametiruumidesse ja leerituppa, kuhu pääses seni vaid õuepoolsest uksest, mis viis ühtlasi ka pastori kööki. Pastoraat asus hoones kuni 1940. aasta suveni, mil hoone hõivati sõjaväe poolt. 1960. aastatel anti maja Rakvere II Keskkoolile internaadi jaoks, siis algas ka siseruumide ümberehitus. Hiljem kuulus hoone veel Rakvere Kommunaalettevõte Kombinaadile. Nüüd on hoonel jälle esialgne funktsioon. Pika tänava poolne ukseks ümber ehitatud aken on taastatud. NL-ajal on lisandunud ilmetud juurdeehitised tagaküljel.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone paikneb kitsal kinnisturibal koos kiriku ja selle abihoonega. Kinnistust idas paikneb park, maja ümbrus on heakorrastatud.

Mälestise ajalugu

Aastatel 1901–1902 aastal rajatud paigale iseloomulik keraamilistest tellistest tänavaäärne maja, mis on ühtlasi ehitusmeistri Friedrich Ferdinand Modi (1839–1901?) loomingu viimane näide, enne tema jäljetut kadumist sügisel 1901.

Kirss, O. Ajalooline õiend. Käsikiri SA Virumaa Muuseumid fondis. Toimik RM 4229.