Mälestise nimi Pikk tn 10
Mälestise registri number 27011/183

Paikvaatlused

Menetleja: Inventeerija, Sandra Mälk

Mälestise kirjeldus

19. sajandi lõpu ehitustraditsioone esindav kivihoone on iseloomulik mõisa koja hoonetüüp. Kahekorruselisel kivihoonel on hoovipoolsel küljel kuurortarhitektuurile viitav puidust veranda. Katusel on sileplekk, hoone seinad on osaliselt paekivist, osaliselt palkidest. Tänava ääres paiknev autoväravaga paekivimüüritis. Hoone teine korrus on kasutusel elamuna, esimesel paikneb perearsti vastuvõtukabinet.
Krundi sisemuses olev algupäraselt tõllakuurina kasutusel olnud abihoone on pikliku ehituskehandiga viilkatusega palkhoone. Hoone lõunapoolne külg on tugevate putukkahjustustega, katusekonstruktsioon kahjustunud - hoone on varisemisohtlik.
Krundi läänepiiril asub viilkatusega püst- ja rõhtvooderlaudisega kuur-abihoone.

Mälestise ajalugu

Alates 1747. aasta linnaplaanidel on hoone kinnistul märgitud. 1878. aastaks oli krunt hoonestatud kivimajaga, mis asus Pika tänava joonel. See oli Tiinuse mõisa koda ja kuulus
Alexander von Freytagh-Loringhovenile. Sajandi lõpuks oli krundile ehitatud pikliku ehituskehandiga puidust abihoone. 1919. aastal müüdi Pikk 10 elamu Hirsch Davidi poeg Ditmannile.
1924. aastal ostis hoone perekond Veskis. 1931. aastal ehitati elamuna kasutuses olnud hoone ümber. 1940. aastal hooned natsionaliseeriti ja tagastati 1994. aastal perekond Veskisele.
Kinnistul on kaks abihoonet, millest algselt tõllakuurina kasutusel olnud hoone ehitati 19. sajandi lõpus. Hoone lõunapoolne külg muudeti viimastel aastakümnetel lühemaks ja
seinu toestati. Läänepiiril olev puidust kuur ehitati 1990. aastate lõpus.

Kuressaare linn, Pikk 10 asuva elamu rekonstrueerimise tööjoonised. G. Kanemägi, 1998