Mälestise nimi Veski tn 2
Mälestise registri number 27011/291

Paikvaatlused

Menetleja: Inventeerija, Ksenia Vaher

Kirjeldus

Kolmnurkse kujuga krundil asub kaks ehitist. Ehitis 1, puitvilla: kahekorruseline paekivisokliga historitsistlik puitvilla, mille idakülje otsaga liitub Kuressaare kuurordiarhitektuurile iseloomulik suur kahekorruseline klaasitud veranda. Valtsplekist viilkatusega hoone on kaetud rõhtlaudisega. Seinad ja otsaviilud on dekoreeritud püstliistudega ja karniisidega. Dolomiidist korstnapiibud on korstnapitsiga. Seinad on viimistletud helekollase, piirdeliistud helepruuni ning aknaraamid valge värviga. Hoonel on kolm sissepääsu, mis on kivist astmetega. Tänavapoolsel küljel viib eeskotta valtsplekist katusega kahepoolne tahveluks, mille kohal on salõikeornamendiga puitpiirdega rõdu. Läänepoolne tahveluks on puidust kanduritel plekist varikatusega. Idaküljel asub kahepoolne klaasitud veranda uks. Kõik aknad on puidust ja kuuese jaotusega (välja arvatud veranda). Hoone on hetkel kasutusel külalistemajana (Veski Apartment). Väliskujundus on uuendatud. Algupärane interjöör ei ole säilinud. Hetkel on villa kasutusel külalistemajana.

Ehitis 2, majandushoone: katusekivist viilkatusega kivimaja (osaliselt silikaattellistest), mille läänefassaad on viimistletud rõhtlaudisega ja lõunafassaad on krohvitud. Hoonel on korstnapitsiga dolomiidist korsten. Säilinud üks kuuese jaotusega aken. Krunti piirab kahe jalgvärava ja autoväravaga puidust lippaed, mis on lõunapoolel kivipostidega. Krundi lääneosas on kruusatud parkimiskoht. Veranda juurde viib plaaditud kõnnitee. Sisehoovis on puidust välipink. Aeda haljastavad lillepeenrad, ilupõõsad ja kaks kõrgemat puud.

Ajalugu

Mõlemad hooned on ära märgitud 1900. a. linnaplaanil. Villa väliskujundust on mitmel korral uuendatud ja ajalooline interjöör pole säilinud.