Mälestise nimi Pikk tn 1
Mälestise registri number 27011/302

Paikvaatlused

Menetleja: Inventeerija, Sandra Mälk

Kirjeldus

Krundil asub kolmekorruseline kivist kortermaja kahe trepikojaga. Hoone on terrassiitkrohvitud fassaadiga paekivist sokli ja madalakaldelise kelpkatusega, mida katab plekk. Tagaküljel on fassaad viimistletud valge silekrohviga. Tegemist on tüüpkortermajaga nõukogude perioodist. Krunti piirab tänavalt paekivist postidega puidust lippaed. Hoone on tänava suhtes tagasiastega ja tänavaäärne ala on palistatud puude ja põõsastega.

Ajalugu

Pikk tänav on olnud üks linna vanemaid tänavaid, mille hoonestustihedus kasvas 19. sajandi alguses. Käsitletav krunt on olnud hoonestatud 1803. aastal plaani järgi, millel on tähistatud puithoone. 1961. aastal valmis krundi tänavapoolsesse äärde kooperatiivitöötajate ühiselamu. Krundi sisemuses on majandushooned ja garaažid, mis on eraldatud ja teiste kinnistunumbritega.

Allikad

Pikk t. 1a, Kuressaare. Arhitektuuriajaloolised eritingimused. N. Mäger, 2002. Muinsuskaitseameti arhiiv, A-5016