Mälestise nimi Pikk tn 2
Mälestise registri number 27011/342

Paikvaatlused

Menetleja: Inventeerija, Sandra Mälk

Mälestise kirjeldus

Krundil paikneb 4-korruseline krohvi- ja puitfassaadiga funktsionalistlikus stiilis uusehitis, millel on plekk-kattega lamekatus. See mitme korteriga elamu asub tänavajoonel. Hoone esi- ja tagaküljel paiknevad rõdud ja nn prantsuse rõdud. Haljastus krundil piirdub mõne põõsaga hoone taga paiknevas hoovis, mis on kaetud betoonkividega. Krunti piirab lääneküljel kiviaed, mis on laotud hilisemal ajal.

Mälestise ajalugu

Vaadeldav krunt oli osa suuremast kinnistust, mis oli hoonestatud 18. sajandi keskpaigas (praegu Pikk tn 4 asuv aidahoone). Ala praeguse krundi lõikes oli mõeldud aiaks, mis püsis hoonestamata 1940. aastateni tänavajoonele püstitati lihtsamoeline ühekorruseline tsementkiviehitis. Seda kasutati esmalt vanglana, siis laohoonena. Hoone lammutati 2002. aastal ning 2005. aastal valmis krundile uus kortermaja.

Allikad

Kuressaare linn, Pikk tn. 2. Krunt nr. 2887. Detailplaneering. Muinsuskaitse eritingimused. G. Kanemägi, Muinsuskaitseameti arhiiv, A-5088
Korterelamu. Saare maakond, Kuressaare linn, Pikk 2 mõõdistusprojekt, OÜ Ösel Plan. 2005. Saaremaa vallavalitsuse projektiarhiiv