Mälestise nimi Koidu tn 4
Mälestise registri number 27010/120

Kirjeldus

L-kujulise põhiplaaniga hoone joonistab välja krundi nurga. Koosneb kahest ristkülikukujulise põhiplaaniga kokku ehitatud ühekorruselisest viilkatusega hoonest. Neist laiem ja kõrgema harjaga hoone asetub otsafassaadiga tänavale, sellel fassaadid 4 aknatelge. Koidu tn 6 poolsel külgfassaadil on säilinud sepanaeltega ülekattega püstlaudis. Otsafassaadidel ja hoovifassaadil uuem rõhtlaudis. Pool hoone akendest on tehtud nõukogude ajal pikikujuliseks. Katusele nõukogude ajal välja ehitatud pikad vintskapid. Välisuksed ja aknaraamid on nõukogude- või uusaegsed, vanemat tüüpi (ilmselt mitte algsed) piirdeliiste on säilinud vaid üksikutel akendel. Algne akna simslaud on säilinud tänavaäärse otsaviilu peal suure akna kohal. Madalama harjaga puithoone on kolme akna teljega, uks nihkes. Esifassaadil vanem rõhtlaudis ja otsafassaadil püstlaudis. Viilus sepishingedega luuk. Tagafassaadile juurde ehitatud telliskividest ühekorruseline maht, millel aknad sirged tellistest. Fassaadid krohvimata, puhasvuuk. Tellismahule lisandub pultkatusega koda. Hoovis on väga väärtuslik 19. sajandi abihoone-pesuköök, kuulus Tartu tn 19 barokk-klassitsistliku elamu hoonekompleksi. Ristkülikukujulise põhiplaaniga hoone paikneb krundi tagaosas ja joonistab välja hoovi tagakülje. Hoone koosneb uuest kuurist ja vanast abihoonest. Uuel kuuril on püstlaudis ja savikivikatus. Vanal hoonel rõhtpalk seinad, seintel alles püstlaudist. Maakividest madal soklimüür, kivid kohati lahtiselt. Tagafassaadil on palksein lagunenud. Viilkatust katab savikivi ja natuke tsementkivi, kivid kohati katki-nihkunud, katus lekib. Esifassaadil on ridastikku kolm väikest akent, millel vana tüüpi aknaraamid, raamidel säilinud baroksed nurgarauad, akna luukide latthinged ja nende vastused. Kahel aknal on säilinud lihtsad kanaluugid kahest lauast. Esifassaadil on kahepoolsed väravad sepishingedega. Hoone on väga halvas olukorras.

Ajalugu

Ajalooline krunt nr 7, hiljem 66a. 18. saj lõpus oli omanik major von Kawer, 1832 kaupmees Dimse. Koidu tn 4 krunt eraldati 66. aastast alles peale 1960-ndaid. Krunt 66a omanik oli 19. saj lõpus kaupmees Johannes Müller. Krundi elamuks peeti Tartu tn 19 hoonet, käsiteldavat hoonet (koosneb tegelikult kahest hoonest; D ja V) kirjeldati 1890. a kõrvalhoonetena. Hooneosad on ehitatud erineval ajal, otsafassaadiga tänavale vaatav hoone on olemas juba 1866. aasta linnaplaanil, kuid pikiküljega tänava ääres olev hoone on ehitatud ajavahemikus 1870.-1880. Hoonetes olid kauplused ja töökojad (korsettide valmistamine ja parandus 1924, Marie Reinvaldi kauplus, rätsep Saar 1936, G.Porisammuli mehaanika töökoda 1936). 1930-ndatel oli hoone omanik Ellen Thiel. Väärtusliku kõrvalhoonena käsiteldav hoone oli nimetatud 1890. a kõrvalhoonetena ja on ilmselt pärit samast ajast, mil ehitati Tartu tn 19 elamu.

Koidu4, Korter 2 ümberprojekteerimine kaupluseks, Ilves, Reinula,1997, VLA
Plan, Beschreibung und Taxation der Gebäude des Kaufmann Johannes Müller belegen in Stadt Fellin Quartal Nr 66 b, 1890 Koidu 4, 1890, VM
Muinsuskaitse eritingimused Koidu tn 4, Muinsuskaitseamet, 2020
Hooneregistri toimik EAA.M-909.1.13240