Mälestise nimi Pikk tn 1d
Mälestise registri number 27011/488

Paikvaatlused

Menetleja: Inventeerija, Sandra Mälk

Mälestise kirjeldus

Ida- ja lääneküljelt uusehitistega külgnev kivist kahekorruseline ridaelamu on postmodernistliku arhitektuurikeelega. Hoone on silikaatkividest, mis on esiküljel kaetud horisontaalse puitlaudisega, tagakülg on aga krohvitud ja geomeetrilise mustriga, mille ülaservas on neli väikest puitakent. Elamu on vaheldusrikka katuse- ja akenderütmiga, mille tihedaruudulised puitaknad on eri mõõtkavas. Katusematerjaliks on kasutatud plekki. Hoonel on kõrge keldrikorrus, mistõttu on ka ukseesine terrass tõstetud ning sellel on akendega sarnase jaotusega puitpiire. Maja ees on väike parkla, mis on poolitatud Pikk tn 1a krundiga ja mida piirab puidust lipp-aed. Vaadeldavale krundile kuulub ka Pikk tn 1a hoone tagaküljele jääv väike aiaosa, mida piirab kõrvalkruntidest puidust lipp-aed.

Mälestise ajalugu

Krunt on ajalooliselt olnud hoonestamata ja kõrghaljastusega. Kinnistu, mis ulatus Pika tänavani, tükeldati 1990. aastatel. Olemasolev hoone ehitati 1990. aastatel arhitekt Toomas Reinu projekti alusel (1989).

Ehitisregister;
Elamu Kuressaares. Toomas Rein, 1989. Eesti Arhitektuurimuuseum, EAM 48.1.2:27