Mälestise nimi Pikk tn 1e
Mälestise registri number 27011/489

Paikvaatlused

Menetleja: Inventeerija, Sandra Mälk

Mälestise kirjeldus

Krundil asub kolmekorruseline uus kortermaja, mis asub kitsama küljega tänavajoonel. Esiküljel on sissepääsud majaalusesse parkimiskohtadele lahendatud kaldteena ja esimene ja teine korrus tõstetud postidele. Krohviviimistlusega kiviplokkidest hoonet katab plekist kaarkatus. Kõrge sokkel on krohvitud ja vundament monteeritavast raudbetoonist. Sümmeetrilise lahendusega esifassaadist erinevalt on hoone laiemad küljed mitmekesise rütmiga – seal asetsevad nn prantsuse rõdud ja fassaade liigendavad osaliselt laudisega kaetud pinnad. Idaküljelt on Pikk tn 1e maja ühendatud Pikk 1d hoonega. Krundil asub piire vaid Pikk 1 krundi vahel, tegemist on puitlippidest aiaga.

Mälestise ajalugu

Pikalt hoonestamata krundile projekteeriti 1989. aastal Toomas Reinu projekti järgi elamu koos läänepoolsete Pikk 1a ja Pikk 1d hoonetega, kuid erinevalt nendest tänavaäärset hoonet järgnevatel aastatel valmis ei ehitatud. Püstitati vaid vundament ja seinad, mis seisid sedasi lagunedes kuni krundile koostati 2002. aastal uus projekti ja ehitati kortermaja 2003. aastal Toomas Reinu projekti alusel.

Allikad

Pikk tn 1e, Kuressaare. Arhitektuuriajaloolised eritingimused, N. Mäger, 2002. Saaaremaa vallavalitsuse projektiarhiiv; Korterelamu Pikk 1a; Kuressaares. Arhitektuuribüroo Toomas Rein, 2002. Saaremaa vallavalitsuse projektiarhiiv;
Elamu Kuressaares. Arhitekt Toomas Rein. Eesti Arhitektuurimuuseum, EAM 48.1.2:27