Mälestise nimi Linnu tn 4 // 4a
Mälestise registri number 27010/306

Mälestise kirjeldus

Linnu 4 on U-kujulise põhiplaaniga koolihoone, külgtiivad eenduvad esifassaadil risaliitidena. N-poolne tiib tellistest, ülejäänud hoone osalt rõht-, osalt püstpalkidest. Hoone on kaetud laudisega ja krohvitud. Fassaadi ilmestavad vahekarniisid. Linnu 4A koolihoone kõrval on ühekorruseline rõhtpalkelamu madalamapoolsel maakivisoklil. Rõhtlaudis, dekoratiivsed nurgapilastrid. Kaks külge jäävad suletud sisehoovi.

Mälestise ajalugu

Praeguse Oru 8 ja Linnu 4 kinnistute omanik oli alates 1870. aastast meditsiinidoktor A. Lang. 1885 pakkus Lang oma Linnu t äärse maja tütarlastekoolile. Aasta varem toimus küll konkurss koolile uue hoone saamiseks, kuid uut maja ehitama ei hakatud ja 1886 ostiski linn maja koolile. Hoonet on hiljem korduvalt laiendatud. Praeguse ilme omandas 1923-24 tehtud ümberehituste käigus, millega lisati teine täiskorrus (enne vaid risaliitide osas), likvideeriti uks tänavafassaadilt, muudeti fassaadidekoori ja avade paigutust. Viljandi muuseumis ülesmõõtmisprojekt, mille on 1924. a. Lõpul koostanud dipl ins Mihkel Luht
2002. tehti tehnilise seisukorra uuringud peale paar aastat tühjana seismist ja hoonet hinnati rahuldavaks.
Linnu 4a hoone on sellel kohal olnud alates 18. sajandi keskpaigast. Ilmselt vaadeldav hoone küll hilisem, pigem 19. sajandist.

Kasutatud allikad

Muinsuskaitse eritingimused 2005 ERA.5025.2. 7050