Mälestise nimi Oru tn 21
Mälestise registri number 27010/329

Mälestise kirjeldus

Johannes Fuksi kavandatud hilisjuugendlike ja saksaliku heimatstiili sugemetga villa. Ühekorruseline sokli- ja katusekorrusega hoone asub Trepimäe alguses Oru tänava ääres, kerge tagasiastega tänavajoonelt. Soklikorrus maakividest, põhikorrus palk. Hoone on ristkülikukujulise põhiplaaniga, kagufassaadil eendub kahekorruseline ümarerker rõduga ning edelafassaadil veranda. Hoonel on mansardkatus, kaetud savikiviga, mansardi osal säilinud vana piibersaba-savikivi. Mansardil eenduvad vintskapid. Hoone soklifassaad on krohvitud, põhimahul ja põikviiludel rõht- ja püstlaudis. Oru tn poolsel esifassaadil on peauks, seda flankeerivad rahvusromantiliste motiividega kaksiksambad. Aknad on enamuses rühmitatud ja ühendatud piirdeliistudega. Interjööris on säilinud algsed kahhelahjud, trafarettmaalingute näidised, puittrepp jne.

Mälestise ajalugu

Ajalooline krunt 17, alates 1832. aastast 87. 1832.a asus krundil nr 87 kaupmees B.J.Sewigh´i aed. 1866. aasta linnaplaanile on vähendatud krundile märgitud mitteeluhoone- nt. ait. 1893.a ostis B.Sewigh´lt krundid 74 ja 87 Henn Riet. Henn Rieti elumaja projekteeriti 1925. aastal arhitekt Johannes Fuksi poolt, kinnistu omandasid Nemwaltsid. Hoone põhikorrusel oli elutuba, saal, ümarärkliga söögituba ja köök. Hoone nurgas oli teenijatuba eraldi sissepääsuga õuest. Elutoale lisandus veranda. Hoonel oli trepihall lahtise trepiga. Teisel korrusel oli pererahva elutuba, magamistuba, laste tuba ja võõrastetuba. Ei puudunud vannituba WC. Hoone oli arhitektuurilt 1920-ndate traditsionalism, kuid mitte lakoonilise põhjamaise baroki interpreteerija vaid saksalikuma biidermeieri rafineeritud tõlgendus. Peale maja võõrandamist olid majas üürikorterid ning seejärel lasteaed. 1970. aastal hoone põles ja lasteaeda laiendati keldrikorrusele, rajati uus keldritrepp, tehti keldriaknad. 1990. ndatel hoone tagastati õigusjärgsele omanikule, 1996 lõpetas lasteaed tegevuse. Maja seisis tühjana kuni 2013. aastani, 2004. aastal toimus veel üks tulekahju, kannatada sai veranda ja edelapoolne katus. Hoone restaureeriti ja ennistati ajalootruult heal tasemel 2015. aastal.

Muinsuskaitse eritingimused Oru 21 hoone rekonstrueerimisprojekti koostamiseks, Raivo Mändmaa, 2013
Oru tn 21 ajalooline õiend, KRPI, 1990, MKA.