Mälestise nimi Tartu tn 7a // 7b // 7c // 7e
Mälestise registri number 27010/366

Mälestise kirjeldus

Tartu 7A on kunagisest kõrvalhoonest ehitatud ühekorruseline elamu. Ühekorruseline rõhtpalk-konstruktsioonis elamu, ehitatud endisest abihoonest (selle viitab mh ulualune hoone ees), ms algselt on olnud ilmselt loomapidamiseks, hiljem ait, töökoda jms. Valtsplekiga (classic) kaetud viilkatus, rõhtlaudisega seinad.Tartu 7B on krundi sügavuses paiknev neljast moodulist koosnev uus puitlaudisega viimistletud korterelamu. Kahes moodulis on kummaski kaks väikekorterit ja kahes on üks pisut suurem korter. Tartu 7c on Rõhtpalkkonstruktsioonis aidahoone 19.sajandist. Hoone all on võimas maakivikelder, vahelagi puidust. Tartu 7D on Kolmekorruseline, nihestatud mahtudega ärihoone. Fassaadid klaas ja fassaadiplaat. Hea näide sobivate mahtudega moodsast hoonest ajaloolises keskkonnas.

Mälestise ajalugu

Krundi suurus ja kuju kujunesid välja 1866. aastaks. Tartu t ääres asus ühekorruseline viilkatusega puitelamu. 1890. aastal on kinnistu ostu-müügi tehingute juures mainitud puidust elamut hoovil, kahte aita, talli, tõllakuuri ja kahte lauta, lisaks kaupluseruumidega tänavaäärne elamu. Praegu on kinnistul kaks ajaloolist abihoonet (neist üks on ehitatud elamuks, AB Salto projekteeritud pangahoone (ehitusluba 2017, valmis 2019) ja samast ajast pärinev uus elamu.

Viljandi linn. Kvartal 160. Ajalooline õiend. ERA.T-76.1.12241
Hooneregistri toimik EAA.M-909.1.15316