Mälestise nimi Vete tn 10a
Mälestise registri number 27011/658

Paikvaatlused

Seisund: varemestunud

Menetleja: Inventeerija, Astra Tikas

Kirjeldus

Õunapuid täiskasvanud krunt, mille lõunapiiril on kahe hoone varemed. Kinnistu on Vete tänaval piiratud metallist võrkaiaga.
Ehitis 1: Ajaloolise elamu vare paikneb pikema küljega ning sissepääsuga Vete tn 10 hoovi poole ning vareme katus on veel sissekukkumata: hoone idaküljel on Eesti Esimese Vabariigi aegne betoonist kivikatus, lääneküljel on eterniidist katus. Korsten on laetud tellistest. Hoone kehand on paksust kirvega tahutud rõhtpalgist, millel on osaliselt veel krohvi säilinud. Väärtuslikud detailid: eestiaegsed katusekivid ja palkkehand.
Ehitis 2: Nõukogudeaegne garaaži vare paikneb Vete tänavalt vaadates täpselt elamu ees. Hoone seinad on veel püsti, kuid katus on sisse kukkunud.

Ajalugu

Ehitis 1: Kuressaare linnaplaanide järgi ei olnud enne II Maailmasõda krundil ühtegi hoonet, kuid kui vaadata elamu ehitusmaterjale ja -võtteid, siis võib öelda, et ajalooline hoone ehitati vähemalt 20.sajandi esimesel poolel, kui mitte varem.
Ehitis 2: Garaaž ehitati 1980ndatel.

Viited puuduvad