Mälestise nimi F. R. Kreutzwaldi tn 33
Mälestise registri number 27008/12

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kirjeldus

Külgedelt ja tagant väiksemaks lõigatud krundil paikneb pikiküljega tänavajoonel pikk poolkelpkatuse ja kahepoolse kõrge keskrisaliidiga puidust elumaja. Krundi sügavuses asuvad uuem puukuur ja välikäimla, keset õue pumpkaev.
Elamu vanemasse hoonestusjärku kuuluv kagupoolne osa on hiljem loodepoolse väiksema majaga keskrisaliidi abil kokku ehitatud, liitumiskohta markeerib punastest telliste tulemüür. Ümberehitusel klassitsistliku ilme saanud ehitis on kaotanud algupärased avatäited ja fassaadidekoori. Säilinud on vaid osa kivikatust, laia voodrilaudist, mõned akende rõhtfrontoonid, saelõikelist viilulaudist hooviküljel ning sepistatud aknamanuseid. Hooviküljel on kõrge kinnine trepikoda, postidel varikatus ning kolmnurkse katusega lakaluuk, loodepiiril täiendav tulemüür.

Ajalugu

Ajaloolisel krundil nr 58 (algselt 62) asuv korduvalt ümber ehitatud elumaja algkehand võib kuuluda linna varasemasse hoonestusjärku. Peale 1911. aasta ümberehitust omapärase historitsistliku välisilme saanud hoonet tunti Eesti ajal Killomanni majana. Praegune lihtsustatud fassaadilahendus kuulub nõukogude aega. 2009. aastal toimus kagupoolses korteris põleng, sellest ajast on aknad laudadega kinni löödud.