Mälestise nimi Jüri tn 6 // 6a
Mälestise registri number 27008/28

Märksõna(10)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Korterelamu, Korterelamu-ärihoone, Kõrvalhoone, Ait-kuur, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise kirjeldus

Krundil asub otsaseinaga tänavajoonel 2-korruseline viilkatusega puitelamu (nr 6), sellest loode pool tänavast kaugemal ridamisi kitsam viilkatusega 1-korruseline hoovielamu (nr 6a) ja pesuköök-kuur. Krunti piirab tänava poolt palkpostidel puitlippaed sepis-hingedel väravaga majast loodes. Värav avaneb betoonkividega sillutatud eesaeda, mille loodeosa on munakatega uuesti sillutatud. Majade vastastikku asuvate uste ees on säilinud vana munakivi-sillutist. Samast pääseb läbi pergola iluaeda, kus madala terrassi kõrval kasvab suur kahar ilupuu. Krundi edelaossa, lookleva ülaservaga puitlippaia taha jääb avar viljapuudega ümbritsetud tarbeaed.
Mitmeid ümberehitusi läbinud tänavaäärne elumaja (nr 6) on säilitanud algse kavatise ja proportsioonid. Massiivne korsten katusel kuulub endisele mantelköögile, millest alles vaid üks kivisein. Säilinud on sepanaeltega kinnitatud lai välisvooder kaguküljel, kolmeosalised püstimpostidega aknad otsaviiludel ja ülaframuugiga kahepoolsed aknad koos piirdeliistudega edela-otsal. Katus on kaetud uute keraamiliste S-kividega. Kirde- ja loodefassaadi avatäited, seinalaudis, viiluvöö, nurga- ja piirde-lauad on rekonstrueeritud-restaureeritud. Laastukatusega väline trepikoda hoovipoolsel otsal on asendatud lahtise trepiga.
Teise elamu (nr 6a) kirde- ja kagufassaadid on rekonstrueeritud. Kahe akna ja keskne uksega esifassaad jääb kagusse. Ukse ette, puitpostidele toetuva madala kolmnurkse kivikattega varikatuse all on puittrepp. Maakivisokkel, seinalaudis, nurgalauad ja 6-ruudulised kahepoolsed aknad on remonditud. Vanade kividega kaetud kivikatuse harjal on jäme punastest tellistest korstnapits.

Mälestise ajalugu

Ajaloolisel krundil nr 90 (algne nr 10) asuvate hoonete täpne ehitusaeg pole teada. Tänavaäärse elumaja võib pärineda 19 s I poolest. Praegune krunt moodustati 1995. Tänavääärne aidahoone lammutati, elamud rekonstrueeriti ning aastatel 1997-2010 tegutses tänavaäärses hoones Koidula toidupood, teises Veinitare baar. Peale 2012 aasta remonti, mil vahetati ka Jüri tn 6 katusekate, on hoonetel taas elamufunktsioon.