Mälestise nimi Ringi tn 1
Mälestise registri number 27007/229

Kirjeldus

Hommiku ja Ringi tänava nurgal paikneb kõrgel soklil kahekorruseline historitsistliku ilmega tellishoone. Hoone välja ehitatud katusekorrus ja naaberhoone vahele lisatud juurdeehitus eristuvad kaasaegse vormikeele poolest. Tõstetud valtsplekiga kaetud katusest eendub kuus kandilise vormiga katuseuuki. Lisaks historitsistlikule tellisdekoorile ilmestab esifasaadi kaks ajaloolisel eeskujul taastatud metallpiirdega konsoolrõdu ning kahepoolne välistrepp keskse peasissepääsu ees. Säilinud on ajalooline massiivne kahepoolne dekooriga peauks.

Ajalugu

Tellishoone on ehitatud 1875. a. Hoones on asunud mitu väiketööstust (ka kommivabrik Astor), trükikoda ja ajalehtede Vaba Maa, Töörahva Hääl, Pärnu Kommunist ja Pärnu Postimees toimetus (aastani 1998). 2017. aastal Pind OÜ poolt koostatud ümberehitusprojekti järgi tõsteti ja ehitati korteriteks välja katusekorrus. Lisandus kuus uut katuseuuki. Hoonele tehti kaasaegse ilmega eristuv juurdeehitus Ringi 1 ja Ringi 3 vahele lisatrepikoja ja lifti mahutamiseks.

Pajatusi vanast Pärnust. Olaf Esna. Kirjastus Otto Wilhelm, 2017
ERA.T-10.4-1.2047_Hoone pesuõmblustööstuseks kohandamise projekt. 1938
ERA.5025.2.12144_ Pärnu maakond, Pärnu linn, Ringi tn 1. Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitseala. Ärihoone muinsuskaitse eritingimused. 2009
ERA.5025.2.16748_ Pärnu maakond, Pärnu linn, Ringi 1. Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitseala. Hoone I ja II korruse ümberehitus. 2017
Inventariseerimise toimik