Muinsuskaitseala krundi nimi L. Koidula tn 20 // 20a
Muinsuskaitseala krundi number 27008/42

Inspekteerimised

Inspektor: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise kirjeldus

Krundil asub pikiküljega tänavajoonel 2-korruseline madala poolkelpkatusega puidust korterelamu (nr 20), hoovil krundi edelapiiril pikk ühekorruseline üksikelamu (nr 20a) ja kirdepiiril püstlaudadest kaldkatusega puukuur (nr 20). Krunti piirab metallpostidel puitlippaed väravaga lõunanurgal. Kruusakattega sissesõidutee viib elamute betoonplaatkattega ukseesistele. Tee kõrvale jääb võllkaev, väljakasvanud põõsashekk ning kõrge lehis. Muruga kaetud õueala keskosas on marjapõõsastega ümbritsetud peenramaa, maja seina ääres lillepeenrad. Vastu seina toetub krohvitud kiviseintega kolmnurkne keldritrepikoda.
Krohvitud maakivisoklil, edelaosas keldriga rõhtpalkhoone välisseinu katab laudvooder, poolkelpkatust käsitsi valtsitud raudplekk. Säilinud on juugendlik välisilme koos 1920. aastate traditsionalismist inspireeritud dekooriga. Esifassaadil domineerib keskteljest edelasse nihutatud laiaservalise murtud viiluga voluutkonsoolidele toetuv erker pentagonaalse ülaakna, puitkvaadrite reaga eraldatud kaksikakna ja pikaksvenitatud reljeefse rombimotiiviga selle all. Erkeri ümarad kolme kitsa vertikaalliistuga küljed toetuvad poolsambana kitsale ümaraservalisele baasile. Erkerist kirdesse jääb tagasihoidlikum, kuid pidulikult vormistatud peasissepääs. Lameda varikatuse alla jääval tiibuksel on puidust teemantkvaadritega ääristatud portaal. Rihveldatud piidaga ukse tiibadel on klaasiruudu all püramiidjalt eenduv tahvel. ehisprossidega valgmiku vahel on Varikatuse kohal kõrgub ümarkaarne diagonaalprossidega trepikojaaken ning laudliseenidele toetuv laiaservaline kolmnurkfrontoon, mille taanduval viiluväljal viiluga paralleelne diagonaallaudis. Ümberringi liigendavad välisseinu veelaudadega ääristatud püstlaudisega vahevööd. Hoovikülge kaunistavad kahe sissepääsu poolringikujulised plekist varikatused, keskosas mõlema korruse paarisaknad. Kolmeosalistel akendel on rihveldatud külgede ja kolmnurkse ülalauaga piirdeliistud Ümaratel vihmaveetorudel on kandilised pitsilise ülaserva ja õiemotiiviga uhked lehtrid. Edelapoolset otsaviilu kaunistab kahe kiirduva prosspulgaga ümarkaarne pööninguaken.
Tõstetud pööningukorrusega hoovihoone eluruumid asuvad tänavapoolses osas, otsaseinale liitub madal viilkatusega eeskoda. tagapool asuvad liigendatud seintega majandusruumid. Seinu katab rõhtvooder, kõrge telliskorstnaga katus on valtsliitega siledast plekist. Korruseid eraldab veelaud.

Mälestise ajalugu

Ajaloolisel krundile nr 88 (algne nr 12) jäävad elumajad ehitati 20 s I poolel (projektid ins J. Jürgenson, hoovihoone 1929, tänavaäärne 1931). Enne seda lammutati tänava äärest krundi algmaja, 19 s algusest pärit madal poolkelpkatusega puithoone.