Mälestise nimi F. R. Kreutzwaldi tn 52
Mälestise registri number 27008/74

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Administratiivhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Paikvaatlused

Menetleja: Võrumaa nõunik, Tiina Pettai

Mälestise kirjeldus

Tänavanurgal asub täiskahekorruseline viilkatusega puidust amethoone laiendusega hooviküljel ja mahuka kivist juurdeehitisega Liiva tn joonel. Hoovile viib F. R. Kreutzwaldi tänavalt lai väravata asfalttee, Liiva tn pool on kõrge plankaed. Hoovil asuvad vastamisi pikk silikaattellistest mitmes järgus ehitatud autogaraaž ja puidust lahtine katusealune. Krundi lõunanurgal ja kivist juurdeehitise edelaküljel kasvavad kõrged lehtpuud.
Krohvitud maakivisoklil palkhoone seinu katab rõhtlaudis, viilkatust valtsliitega tsingitud sileplekk. Peasissepääs asub idanurga puidust väljaehitises, teine sissepääs on loodeotsal. Tsaariaegsel hoonel on säilinud ja ennistatud mitmed algsed fassaadidetailid: kaarja aknaga katusefrontoon idanurgal, konsooliga liseenid ja sepissulustega aknaluugid esiküljel, veelauast vahevöö, saelõikeliste sarikaotstega avatud räästakarniis, ehispenniga otsaräästad, 4-ruudulise framuugiga kolmeosalised aknad, 9-ruuduline pööninguaken. Kõikidele akendele paigaldatud lopsakad piirdeliistud on inspireeritud naabermaja omadest, ka ehispennide nikerdatud puitmuster otsaviiludel on hilisem lisandus.
Garaažid ning krohvitud kiviseinte ja viilkatusega juurdeehitis on nõukogudeaegsed. Viimase seinad on värvimata, aknad ühe- ja kaheosalised, mõned klaasplokkidest, eterniitkatus on asendatud sileda tsingitud plekiga. Sissepääs asub kaguotsal.

Mälestise ajalugu

19 s III veerandil moodustatud ajaloolisele krundile nr 134 jääv hoone sai II korruse1906. aasta ümberehituse käigus. Sinna asutati võõrastemaja „London“, mis lõpetas tegevuse 1930. aastate II poolel. Esimese korruse ruumid renditi Võru Kreisi-politseile. Mitmete nimetuste all tegutsenud asutus töötas siin kuni 25. augustini 2015. Maja tuntakse Võru politseimajana. Praegune krunt on moodustatud 1997.