name Kalda tn 1a

Mälestise kirjeldus

Lootsitorn on kõrgel soklil ühekorruseline puitehitis, mille vanemal osal asetseb kolmekorruseline kaheksatahuline puidust vaatetorn. Torni kolmandat korrust ümbritseb konsoolidele toetuv ringrõdu. Tornil on madal kelpkatus ja juurdeehitatud I korruse verandat meenutavat mahtu katab katus-terrass.

Mälestise ajalugu

1850.-1880. aastatel on torni alumine osa ehitatud kolme tollase Pärnu kaubamaja poolt ringrõduga börsihooneks, kus tegutses Pärnu Börs, mis tegeles linna majanduspoliitikaga. 1882. aastal anti hoone tasuta linna käsutusse, kes paigutas sinna lootsid. Kuid 1909 tekkis linnal sadamavalitsusega konflikt ja börsihoone lootsitorniks ehitamine jäi soiku. Ajutiselt ehitati torn kõrvalmaja külge (Kalda 1). 1925-1926 aastal ehitati siiski börsihoonele kolmekorruseline torn. 1944. a jäi lootsitorn tühjaks, 1993. a sai sinna ruumid mereinspektsioon. 2013. aastal lootsitorn rekonstrueeriti ning hoone sai I korruse mahus ilmet muutva juurdeehituse. Juurdeehituses asub seminariruum ja seda katab katus-terrass.

"Pajatusi vanast Pärnust. Olaf Esna. Kirjastus Otto Wilhelm, 2017

ERA.5025.2.16178_Pärnu maakond, Pärnu linn. Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitseala. Kalda 1a büroohoone rekonstrueerimise ja laiendamise põhiprojekt. 2013. a, ERA.T-10.4-1.2094_Lootsi väljavaatetorni pealeehitus. 1926. a, ERA.5025.2.13908_Pärnu maakond, Pärnu linn, Kalda 1a. Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitseala. Muinsuskaitse eritingimused restaureerimiseks. 2011-2013. a.