Mälestise nimi Pelgupaik

Arheoloogia, Kaitserajatised, Pelgupaik.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu. Maastikuliselt eristatav. Kirjalikult fikseeritud pärimus.

Mälestise kirjeldus

Muistis hõlmab väga laugete nõlvadega kruusaseljandiku lae, mis tõuseb ümbrusest vaid 1-1,5 m kõrgemale. Kõrgem osa on OW suunas ca 200 m pikk ja 100 m lai. Kõrgendiku nõlvadel kasvab mets ja võsa, lael on olnud aga NS suunas 80 m pikkune põllulapp (laius ca 40 m), millest lääne pool algavad kruusaaugud. Kruusavõtmise jälgi esineb ka lagendikust põhja pool metsas. Lagendikust idas kasvavad kuused. Arheoloogiline kultuurkiht puudub.

Mälestise asukoha kirjeldus

Asub Läänemaal Lihula vallas Seira külas, Lepaku taluhoonetest ca 570 m loodes. Ligipääs põhja poolt maaparandustööde käigus rajatud teid mööda. Varem on Lepaku talu juurest pelgupaigani viinud piki kraavikallast väike teerada.

Mälestise kohta kirjanduses andmed puuduvad. Kohalik rahvas peab kohta pelgupaigaks.
Muistis on dateeritav II aastatuhandesse.

Üldinfo

Ajutiselt, sageli ohu korral, on inimesed kasutanud elamiseks pelgupaiku, kuhu üldiselt pole kaitserajatisi tehtud. Pelgupaigad olid looduslikult hästi varjatud, enamasti soo- ja rabasaared. Rahvasuus on neile antud mitmesuguseid nimesid (Kukelinn, Luusaar, Lõimemägi jne). Pelgupaiku pole arheoloogiliselt jõutud veel kuigi palju uurida. Seoses väga episoodilise kasutusega on sellistele mälestistele iseloomulik väga nõrk kultuurkiht ja esemeleidude vähesus, mistõttu nende ajaline määratlemine on raske.