Mälestise nimi Kivikalme

Mälestise kirjeldus

Asub võrdlemisi kõrgel maal, põldudevahelise söödilapi lõunaservas ja kujutab endast ümara põhiplaaniga, korrapärast, murukamaraga kattunud küngast. Künka pikkus on OW suunas 18 m, laius 17 m ja suurim kõrgus keskosas kuni 1,5 m. Kalme keskosas leidub 3 x 2 m suurusel alal tihedalt keskmise suurusega raudkive. Ehkki seda ei mäletata, võib tegu olla kunagise tuulikuasemega. Nii kalme kagu, kui loodeservas kasvab 3 m kõrgunepõõsas, edelanõlva äärde on aga 5 x 3 m suurusele alale veetud kive.
Kalmega liitub 28 m pikkuselt põhja suunas jätkuv, peaaegu kalme kõrgune söödiala. Kalmest vahetult põhja pool on see vaid 8-9 m laiune, põhjaservas aga 18 m laiune. Söödiala kitsamas osas leidub 2 x 3 m suurune ja 1 m kõrgune kivi, põhjaossa on aga 5 x 5 m suurusele alale kogutud kuni 1 m suuruseid raudkive. Kivide vahel kasvab kuni 3 m kõrgusi põõsaid.
Kalme näib olevat muistisena hästi säilinud.

Mälestise asukoha kirjeldus

Muistis asub Kruusimäe (Änni) talu endisel põllul, talust sadakond meetrit kirde pool. Keskvere mõisast jääb muistis 300 m loode poole, Martna-Keskvere-Kurevere teest 230 m kirdesse

Mälestise ajalugu

Kalme kohta leidub andmeid juba 1926. (aastaarv ebaselge) aastast. Nimelt leiti siis Änni talu hoone ehitamisel inimluid, mis asetsesid kirstulaadses ehitises. Pole küll päris selge, kas maja rajati kivikirstkalmele või väikese tarandiga tarandkalmele.
Juhtumit kirjeldatakse TA Ajaloo Instituudi arheoloogiasektori arhiivis säilitatavas kirjas, kus on juttu ka talu lähedale alles jäänud teisest (oletatavast) kalmest, mille kirjeldus ühtib kõnesolevaga.
Kalme on uurimata, kuid 1975. a künkasse kaevatud proovisurfist leiti 3 savinõukildu (AI 5513). Muistis peaks kuuluma I aastatuhande I poolde.